FAQ

Här svarar vi på ofta ställda frågor och uppdaterar vartefter

Hur många höns har ni?

350 st.

Hur mycket plats har varje höna?

Under betessäsongen bor de i ett mobilt hönshus som flyttas till nytt bete varannan dag. Totalt under en betessäsong har varje höna haft tillgång till över 80 m2 grönbete. Det kan ställas i relation till regelverket för ekologisk äggproduktion (KRAV) där varje höna ska ha tillgång till 4 m2 rastgårdsyta under hela sitt liv.

Golvytan i det mobila hönshuset är på 19,5 m2, vilket skulle innebära att vi får ha 175 höns utan att någonsin släppa ut dem. Men så jobbar inte vi. Istället släpper vi ut våra 350 höns varje dag så att de kan sprätta runt, äta gräs och insekter samt leva ett så naturligt liv som möjligt. Varannan dag flyttas de till nytt bete som vi styr med mobila hönsnät. Hönorna går in i det mobila hönshuset varje kväll för att sova sittandes på en pinne (minst 15 cm/höna). De går också in för att värpa i kollektivreden (minst 0,011 m2 yta/höna). All övrig tid spenderar de ute på grönbete. Om de behöver söka skydd kan de göra det inne i hönshuset eller under vilket ger ytterligare 19,5 m2, alltså totalt 39 m2 golvyta.

På vintern bor de i ett tunnelväxthus och då går det 1,75 hönor/m2 (enligt reglerna får man ha 9 höns/m2 om hönsen väger mindre än 2,4 kilo). Våra höns har tillgång till sittpinnar om minst 15 cm/höna samt utrymme i kollektivreden som motsvarar 0,011 m2/höna.

Vad är regenerativt lantbruk?

Det beror på vem som får frågan. Om frågan ställs till oss så är det ett lantbruk som sköts med ett holistiskt perspektiv. Ett lantbruk som bygger matjord för nuvarande och kommande generationer. Ett lantbruk som producerar fantastiska råvaror, främst till en lokal marknad, och som går att leva på ekonomiskt.

Har du andra frågor är du välkommen att maila till kontakt@lonnbackensgard.se